Kodimagnyl – misbrug og afhængighed

Definition, bivirkninger og behandling.

Få hjælp i dag

Misbrug af kodimagnyl

Når man taler om afhængighed, er det nærliggende at tænke på afhængighed af stoffer eller alkohol. Men medicin kan også skabe afhængighed – og det gælder også for håndkøbsmedicin som Kodimagnyl. Og fordi der er tale om håndkøbsmedicin, som er let tilgængelig, kan afhængigheden være svær at komme til livs.

I dette indlæg kan du læse mere om medicinafhængighed og afhængighed af håndkøbsmedicin som Kodimagnyl. Du finder også information om bivirkninger ved afhængighed af Kodimagnyl, samt hvordan man bedst kommer afhængigheden til livs.

 

Håndkøbsmedicinen som kan skabe afhængighed

Det samlede salg af lægemidler i Danmark opgøres i definerede døgndoser (DDD). Ifølge Sundhedsdatastyrelsens 5-årsstatistik for lægemiddelsalg er det samlede salg af lægemidler i Danmark – opgjort i DDD – steget med 9,7% fra 2016 til 2020. Vores forbrug af medicin er altså stigende – og det gælder også vores forbrug af håndkøbsmedicin.

Samtidig anslås det, at omkring 120.000 danskere lider af et pillemisbrug. Det gælder blandt andet misbrug af smertestillende medicin – som f.eks. Kodimagnyl.

Kodimagnyl er blandt de smertestillende præparater, som kan købes i håndkøb på apoteket. Kodimagnyl indeholder kodein og er beregnet til brug mod f.eks. hovedpine eller muskelsmerter. Når leveren omdanner kodeinen til morfin, lindres smerterne.

Men Kodimagnyls indhold af kodein betyder også, at nogle mennesker efter en rum tid udvikler afhængighed af præparatet. Mennesker, som har udviklet afhængighed af Kodimagnyl, kan tage op til 20 tabletter om dagen – og det er ikke ufarligt.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt.

Misbrug kodimagnyl

Bivirkninger ved overforbrug af Kodimagnyl

Med alle medicinske præparater følger en indlægsseddel. På sedlen kan man finde væsentlig information om præparatet – blandt andet de bivirkninger, man kan opleve ved overforbrug af medicinen.

Kodimagnyl er ingen undtagelse. Ud over det afhængighedsskabende stof kodein indeholder Kodimagnyl acetylsalicylsyre. Acetylsalicylsyre er febernedsættende og smertelindrende, og det forhindrer også blodet i at størkne.

Det betyder, at et overforbrug af Kodimagnyl kan medføre sår. Det kan også medføre mavesår, som kan vise sig ved blod i afføringen eller opkast, der indeholder blod.

På grund af den blodfortyndende effekt vil mennesker, som overforbruger Kodimagnyler, også have tendens til let at få blå mærker og mørke rande under øjnene.

Når man kender bivirkningerne ved at indtage for meget acetylsalicylsyre, er det ikke overraskende, at Kodimagnyl-forgiftning er skadeligt.

Kodimagnyl-forgiftning kan endda være livsfarligt: Et overforbrug af Kodimagnyl gennem længere tid kan nemlig være ødelæggende for leveren – og i sidste ende kan dette være dødeligt.

Tegn på afhængighed af Kodimagnyl

Der findes mange forskellige tegn på afhængighed alt efter hvilken type misbrug, man har udviklet. Som nævnt kan afhængigheden af smertestillende medicin opstå både uventet og uønsket. Det er altså ikke usandsynligt, at man først bliver opmærksom på omfanget af sin afhængighed, når man forsøger at stoppe med at tage stoffet.

Hvis man stopper pludseligt med at tage medicinen, kan man opleve ubehagelige abstinenser som uro, angst, træthed, søvnløshed, kvalme, muskelsmerter og diarré.

Ubehaget gør det meget svært at stoppe forbruget, og derfor vil mange fortsætte med at tage stoffet for at blive fri for abstinenserne. På den måde holder man altså liv i sin afhængighed.

Derfor kan smertestillende medicin skabe afhængighed

Der kan være mange årsager til, at man tager smertestillende medicin over en længere periode. Eksempelvis vil mange af os på et tidspunkt i livet få ordineret smertestillende medicin af lægen – f.eks. i forbindelse med en operation eller en arbejdsskade. I så fald vil man få klare instruktioner om, hvornår og hvordan man skal stoppe med den smertestillende medicin.

De fleste stopper med at tage medicinen, når de ikke længere har smerter. Men det kan være svært. Den smertestillende medicin virker beroligende, og det har kroppen vænnet sig til. Derfor fortsætter en del mennesker med at tage medicinen, selvom de ikke længere har smerter.

Kroppen bliver tolerant

Samtidig er kroppen blevet tolerant over for det smertestillende stof. Det betyder, at man er nødt til at tage medicinen i større og større doser for at opnå den effekt, kroppen ønsker. Afhængigheden kan altså opstå både uventet og uønsket.

Mange slags smertestillende medicin indeholder morfin eller morfinlignende stoffer, som kun kan ordineres af en læge (eller købes illegalt).

Men det er ikke kun lægeordineret medicin, som kan skabe afhængighed. For selvom smertestillende, der indeholder morfin, kun kan ordineres af lægen, findes der medicin, som kan købes i håndkøb på apoteket, som indeholder stoffet kodein.

Kodein omdannes i leveren til små mængder morfin. På den måde lindres smerten – men det betyder også, at stoffet er afhængighedsskabende.

Er du pårørende til en afhængig?

Som partner eller nær pårørende til en person, der er blevet afhængig af smertestillende medicin, kan det være svært at vide, hvordan du bedst hjælper personen ud af misbruget. Det starter med at konfrontere vedkommende med problemet. Men det skal gøres på den rigtige måde – og på det rette tidspunkt.

Hos Alfa-Fredensborg kan du få hjælp til at planlægge interventionen rigtigt. Vi hjælper dig med forberedelserne, så du har de bedste forudsætninger for, at interventionen  ender med det udfald, du ønsker.

Hos os kan du få hjælp til at:

  • Vælge det rette tidspunkt
  • Invitere de rigtige mennesker med til interventionen
  • Vælge den rette behandling til den afhængige
  • Være forberedt på konfrontationsscenarier
  • Få styr på mål for konfrontationen og konsekvenserne, hvis samtalen ikke går som planlagt eller ønsket.

Vil du vide mere om, hvordan du bedst forbereder konfrontationen, eller har du spørgsmål til behandling hos Alfa-Fredensborg? Ring til os på tlf. +45 48 40 40 60, eller send os en mail på sikkerpost@alfa-fredensborg.dk. Vi glæder os til at hjælpe dig.

Behandling for afhængighed af Kodimagnyl

Når først man har udviklet afhængighed af Kodimagnyl, er det ikke let at komme ud af det på egen hånd. Særligt fordi Kodimagnyl er tilgængeligt som håndkøbsmedicin, kan det være svært at stoppe sit misbrug.

Medicinen er nemlig let at få fat i, og det gør det både nemt at fortsætte sit misbrug og sværere at modstå fristelsen. Samtidig vil de ubehagelige abstinenser gøre det svært at holde sig fra medicinen.

Har man udviklet en afhængighed, anbefaler vi derfor, at man søger behandling frem for at forsøge at stoppe uden hjælp. På den måde sørger man for, at nedtrapningen sker i det rigtige tempo, og at en eventuel medicinsk behandling suppleres med samtaleterapi. Det giver de bedste forudsætninger for at komme godt ud af afhængigheden.

Har du brug for hjælp?

Ønsker du at komme i behandling, eller er du pårørende til en, der har et misbrug af stærk smertestillende medicin? Ring til os, eller skriv til os her.

Så hjælper vi dig i gang med en behandling, således du kan komme ud af afhængigheden