Kokainmisbrug: Behandling og hjælp

Vi har tilbudt professionel hjælp siden 2003

At være fanget i et kokainmisbrug kan være en skræmmende oplevelse for både misbrugeren selv og deres pårørende – derfor tilbyder vi en lang række hjælpe- og behandlingsmetoder.

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud.

Kokainmisbrug

Hvad er kokain?

Kokain er et stærkt, stimulerende stof, der kan ende med at blive en afhængighed på ganske kort tid. Der er altså tale om et euforiserende stof. Det findes i flere varianter, som for eksempel crack kokain og freebase kokain. Der er derfor også forskellige måder at indtage det på. Det er muligt både at sniffe og ryge stoffet. Derudover kan det også sprøjtes i blodårerne, spises eller drikkes.

Kokain udvindes fra en plante, der hedder kokaplanten. I daglige tale refereres der også til planten som kokainplanten. Ved fremstilling af kokain benyttes bladene fra kokaplanten. Disse bearbejdes på forskellige måder inklusive kemiske behandlinger, der udtrækker kokainen fra bladene.

I det sidste stadie af produktionen er der tale om næsten ren kokain. Stoffet kommer dog i mange forskellige varianter. Det kan både fås som pulver, en bearbejdet og tørret udgave og som krystaller.

Kigger vi på kokains historie, kan det føres helt tilbage til flere tusinde år før Kristus. Dengang blev det brugt af indianere i Sydamerika. De brugte det til at forbedre deres udholdenhed, til medicinsk brug og til forskellige ceremonier.

I dag bruges det i langt højere grad som et rusmiddel, hvor mange ender med en afhængighed af stoffet.

Kokainmisbrug

Har du brug for hjælp?

Har du eller en, der står dig nær, brug for hjælp til et misbrug af kokain?

Så kontakt os her og nu. Det er helt uforpligtende.

Telefonen er åben døgnet rundt, og du kan altid sende os en besked her.

Hvor kommer kokain fra?

Kokain er et rusmiddel med en høj risiko for afhængighed. Selvom det er et stof, der hovedsageligt bliver produceret i Sydamerika, har det været at finde på gaden i Danmark i mange år.

Rusmidlet er blevet renere og billigere i de senere år, og derfor ses der også en stigning i antallet af kokainmisbrugere, som køber behandling. Mange kokainmisbrugere har samtidig også en afhængighed af alkohol.

Vi har siden 2003 haft mere end 3000 afhængige igennem vores behandlingsforløb. Vi tilbyder også særlige behandlinger til kokainmisbrugere, der vil finde vejen tilbage til det normale liv.

Hvordan fungerer stoffet?

Ved indtagelse af kokain er der typisk tre faser, som personen går igennem. I fase 1 opleves der et ”sus” ganske kort efter, stoffet er indtaget. Der sker et hurtigt skift fra almindelig tilstand til følelsen af selvtillid og en stærk eufori. Hjernen udskiller en stor mængde dopamin, hvor kokainens påvirkning på kroppen viser sig forholdsvis hurtigt.

Denne følelse varer dog ikke i særlig lang tid – typisk kun nogle minutter. I fase 2 går man over i følelsen af ”at være høj”. Personen, der indtager kokainen, vil føle sig godt tilpas, men det vil ikke være på samme stadie som ved ”suset” i fase 1.

Kokaineffekten i fase 2 varer typisk en time, hvorefter fase 3 indtræder. Her opleves der en drastisk nedgang i humør og velvære, da nogle abstinenser begynder at indfinde sig. Kokainrusen er kort sagt ved at aftage. Det kan udløse aggressioner og irritabilitet og lysten til at indtage mere.

Disse tre faser viser tydeligt, hvordan det kan være en ond cirkel at indtage kokain, som kan være svær at bryde. Det virker måske harmløst at tage en enkelt gang, men allerede dér kan der være skabt en afhængighed.

Hvad gør kokain ved kroppen?

Men hvordan påvirker kokain så kroppen? Kokain er et kemisk stof, der i høj grad påvirker hjernen. Der igangsættes en overproduktion af dopamin, som vi kender som det naturlige lykkehormon i hjernen.

Under normale og naturlige omstændigheder oplever vi en produktion af dopamin, når vi oplever noget, der gør os glade. Det kan være et nyt job, en smuk sommerdag, samvær med familie, sex, når vi spiser vores livret og så videre.

Oplever vi noget, der gør os glade, aktiveres vores belønningssystem, som udskiller dopaminen. Dette sker gennem vores sanser, hvilket er yderst motiverende. Det kan være dét, der gør, man tager en ekstra portion af sin livret.

Ved indtagelse af kokain bliver belønningscentret også aktiveret, men der udskilles en meget høj mængde dopamin. Der opstår derfor en langt højere ”belønningsfølelse”, end hvad vi opnår naturligt. Det er derfor, at en person, der har indtaget stoffet, får lyst til at tage det igen, og hvorfor der er så stor risiko for at udvikle afhængighed.

Kokainmisbrug: Hvornår er man afhængig af kokain?

Det er forskelligt fra person til person, hvornår den egentlige afhængighed indtræffer, og hvor mange symptomer der er på afhængigheden. Fælles for mange misbrugere er dog, at der går kort tid fra første indtagelse, til der er tale om en afhængighed.

Et kokainmisbrug er typisk kendetegnet ved, at personen oplever en lyst til at tage stoffet igen ofte eller med jævne mellemrum. Det vil sige, at der er sket en påvirkning i hjernen, der gør, at det er svært at finde den samme følelse, som en kokainrus giver, hvorfor man har en trang til kokain.

Seks symptomer på kokainafhængighed:

Der kan stilles en officiel diagnose af afhængighed, hvis personen oplever særlige symptomer, der netop ligger til grund for indtagelsen. Der vurderes ud fra seks typiske tegn på kokainmisbrug.

Har vedkommende tre eller flere af de seks symptomer på afhængighed, er der tale om et misbrug. Det skal dog være symptomer, der har været der inden for den seneste måned, eller som har vist sig flere gange det seneste år, før man betragtes for at være afhængig af kokain.

$

Høj trang

Personen har en høj trang til kokain og har ikke viljestyrken eller et ønske om at stoppe med at indtage det.

$

Tab af kontrol

Person har mistet kontrol over, hvornår og hvor meget kokain vedkommende indtager.
$

Symptomer på abstinenser efter indtagelse

Personen oplever nedtur, uro, rastløshed, irritation, frygt, angst og paranoia efter at have indtaget kokain.
$

Højere rolle tildeles

Personen tillægger kokainen en større rolle i sit liv på bekostning af arbejde, familie og venner.
$

Højt forbrug selv efter negative følger

Personen fortsætter med at tage kokain, selvom der forekommer negative eftervirkninger.

Tegn på kokainmisbrug: Kokain og abstinenser

Der er også andre tegn på kokainafhængighed, du selv eller dig som pårørende kan holde øje med. Det er symptomer, der især viser sig i misbrugerens adfærd og ageren, og som kan være tegn på, at vedkommende er afhængig. Derudover vil abstinenserne have en større påvirkning på kokainmisbrugerens liv.

Tegn på kokainafhængighed:

  • Har ofte udvidede pupiller
  • Oplever uro i kroppen
  • Lyver for familie, venner og omgangskreds.
  • Oplever magtesløshed og har svært ved at klare dagligdagens gøremål dage efter kokainindtag.
  • Har intensiveret indtagelsen af alkohol – især sammen med kokain.
  • Er mere hemmelighedsfuld omkring sit liv.
  • Oplever en intensivering af nedturen efter kokainrusen er aftaget.
  • Har besluttet sig for at stoppe med indtagelse af kokain flere gange – uden held.
  • Går på kompromis med personlige værdier under kokainpåvirkning.

 

Bivirkninger af kokain

Risikoen ved kokain er blandt andet, at der er mange bivirkninger ved stoffet. Disse kaldes også for kokainskadevirkninger, som er skader, kroppen pådrager sig som resultat af indtaget og afhængigheden.

Kigger vi på de psykiske bivirkninger ved kokain, er følgende de mest almindelige:

  •   Søvnløshed
  •   Mistroisk
  •   Angst
  •   Irritabel
  •   Paranoid
  •   Vrangforestillinger.

Der er dog også fysiske bivirkninger, som kan have fatale konsekvenser. De fysiske bivirkninger er:

  •   Blodpropper i hjertet
  •   Blodpropper i hjernen
  •   Forstyrrelser i hjerterytmen
  •   Åndedrætsbesvær
  •   Hjerneblødninger
  •   Epileptiske anfald.

Læs meget mere om kokain-bivirkninger på denne side.

Andre bivirkninger og risici

Psykose

Kokain påvirker i høj grad funktionerne i hjernen. Et misbrug af kokain kan derfor lede til det, der kaldes en kokainpsykose. En kokainpsykose er tilfældet, hvor man har indtaget kokain over en længere periode, hvilket påvirker hjernen i sådan en grad, at der udvikles en psykose.

Kokainpsykosen vil komme til udtryk ved, at kokainmisbrugeren oplever vrangforestillinger og føler sig forfulgt. Der kan også opstå hallucinationer og angst.

En kokainpsykose kan vare nogle uger, før den er væk. Der er derfor behov for psykiatrisk behandling.

Overdosis

Indtages der for meget kokain ad gangen eller for meget lige efter hinanden, kan det resultere i en kokainoverdosis. Det er kroppens måde at fortælle, at den ikke kan håndtere de store mængder, da kroppens organer bliver påvirket i så høj grad, at den nærmest slår fra.

Kokainoverdosis er meget alvorligt, og kan have fatale konsekvenser. Kroppen kan kort sagt ikke håndtere de store mængder kokain, hvilket resulterer i en overdosis. Overlever du en kokainoverdosis, vil det i mange tilfælde have påvirket nogle af kroppens vitale funktioner.

Forgiftning

Når du får en kokainoverdosis, henvises dog ofte til, at der sker en kokainforgiftning. Kroppen kan reagere på flere forskellige måder. Det kan blandt andet komme til udtryk ved en hurtig stigning i kropstemperaturen. Derudover er der nogle, som begynder at få kramper og stopper med at trække vejret eller hvor hjertet helt holder op med at slå.

Der er også andre tegn på en kokainforgiftning, som er forstadierne til den egentlig forgiftning, hvor kroppen efterfølgende reagerer meget kraftigt. I forstadiet af en kokainforgiftning, vil man opleve en øget rastløshed, og at pupillerne udvider sig meget. Derudover vil personen ofte få en høj puls og svært ved at trække vejret på grund af hurtig vejrtrækning.

Kokainforgiftning kan have store konsekvenser, når det kommer til skadevirkning, selvom personen overlever forgiftningen. Det kan blandt andet give varige skader som hjerteproblemer og hjerneskade.

Slang for kokain

Der findes mange forskellige slangudtryk for kokain. Vi har samlet en liste over nogle af de mest gængse navne for stoffet. Det er dog en liste, hvor der hele tiden kommer nye udtryk til:

 

  •   Coke
  •   Snow/sne
  •   Flake
  •   Drys
  •   Blow
  •   Cola
  •   Charlie
  •   C
  •   Aunt Nora
  •   Mojo
  •   Nose candy
  •   Paradis
  •   White lady.

Andre behandlingssteder, hvor jeg har været, har man fokuseret alene på misbruget.

På Alfa fik jeg både teoretisk viden om afhængighed og misbrug og en dybere indsigt i mig selv, mine følelser og mine handlinger.

Den kombination gjorde mig mere afklaret om mit misbrug, end jeg har været før, og om hvad der har tricket mig.

Hvordan fungerer en afvænning?

Når du beslutter dig for at stoppe med kokain og gå i gang med kokainafvænning, skal du typisk i gang med en afrusning. Det første stadie er, at stoffet skal ud af kroppen, således at du kan blive stoffri. Det er forskelligt fra person til person, hvornår kokain er helt ude af kroppen.

Det tager typisk 1-3 dage, før der ikke længere kan spores kokain i blodet. Derudover kan stoffet typisk spores i urinen 3-6 dage efter indtagelse.

Når kokainen er ude af kroppen, skal du i gang med en længere proces, hvor du skal arbejde med din afhængighed, således at den bliver mindre og til sidst forsvinder.

Behandling for kokainmisbrug

Er du kommet ud i et kokainmisbrug, er der lys for enden af tunnelen.

Der er nemlig mulighed for at komme i behandling, der kan hjælpe dig ud af misbruget. En misbrugsbehandling er blandt andet kokainafvænning, hvor du kommer ud af afhængigheden.

Hos Alfa Fredensborg kan vi blandt andet tilbyde forskellige misbrugsbehandlinger, hvor du finder vejen ud af misbruget. Det kan for eksempel være med døgnbehandling, dagbehandling, behandling i hjemmet eller en af vores andre behandlingstilbud.

Ønsker du at komme i behandling, eller har du spørgsmål til vores behandlingstilbud? Kontakt os helt uforpligtende.

Har du brug for hjælp?

Har du eller en, der står dig nær, brug for hjælp til kokainbehandling?

Så kontakt os her og nu. Det er helt uforpligtende.

Telefonen er åben døgnet rundt, og du kan altid sende os en besked her.

Er du pårørende til kokainmisbruger?

Det er både svært og barskt at være pårørende til en kokainmisbruger. Du vil opleve svigt og være frustreret over hele situationen og ofte føle dig magtesløs. Det påvirker dit liv på rigtig mange måder.

Det kan være en god idé at tale med nogen om de følelser og frustrationer, du oplever ved at være pårørende til en kokainmisbruger. Det kan hjælpe dig igennem processen. Til det formål tilbyder vi derfor gratis programmer og kurser særligt henvendt til pårørende.

Fakta om kokain og behandling

Kokain er et stærkt stimulerende stof, der udvindes fra bladene af kokaplanten, der vokser i Sydamerika. Det påvirker hjernens belønningssystem og skaber en følelse af eufori og øget energi.

Kokainmisbrug kan føre til alvorlige sundhedsproblemer, såsom hjerteanfald, slagtilfælde, beskadigelse af hjernen og blodkarrene, samt psykiske problemer som angst, depression og paranoia.

Længerevarende kokainmisbrug kan føre til øget tolerance, hvilket betyder, at brugeren skal indtage større mængder for at opnå den samme virkning. Dette øger risikoen for overdosis og potentielt dødelige konsekvenser.

Abstinenser

Abstinenser fra kokain kan inkludere træthed, søvnproblemer, depression, irritabilitet og øget appetit. Disse symptomer kan variere i sværhedsgrad og varighed afhængigt af brugsmønster og individuelle faktorer.

Behandling for kokainmisbrug kan omfatte en kombination af medicin, terapi og støttegrupper. Medicin kan hjælpe med at lindre abstinenssymptomer og reducere trangen til stoffet, mens terapi og støttegrupper kan hjælpe med at tackle de underliggende årsager til misbruget.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en effektiv behandlingsmetode for kokainmisbrug. CBT fokuserer på at ændre de negative tanke- og adfærdsmønstre, der bidrager til misbruget, og hjælper den enkelte med at udvikle nye coping-strategier.

Motivational Interviewing (MI) er en anden terapeutisk tilgang, der kan hjælpe mennesker med at overvinde kokainmisbrug. MI fokuserer på at hjælpe den enkelte med at finde motivationen til at ændre deres adfærd og tage ansvar for deres egen bedring.

Støttegrupper, såsom Narcotics Anonymous (NA) og Cocaine Anonymous (CA), kan hjælpe personer i behandling ved at tilbyde et fællesskab af ligesindede, der forstår de udfordringer, der er forbundet med at overvinde kokainmisbrug.

De pårørende

Familie og venner spiller en vigtig rolle i behandlingsprocessen. Deres støtte og forståelse kan bidrage til at øge motivationen for forandring og hjælpe den enkelte med at opretholde langsigtet bedring.

Det er vigtigt at huske, at bedring fra kokainmisbrug er en kontinuerlig proces, der kræver tid, tålmodighed og dedikation. Tilbagefald kan ske, men det er en del af bedringsprocessen og ikke en fiasko. Sørg for at søge støtte og hjælp, når det er nødvendigt, og arbejd aktivt på at udvikle nye færdigheder og strategier for at opretholde en sund og stoffri livsstil.

Sund livsstil

At opbygge en sund rutine, herunder regelmæssig motion, en nærende kost og tilstrækkelig søvn, kan hjælpe med at styrke kroppen og sindet under bedringsprocessen og gøre det lettere at modstå trangen til kokain.

At lære stresshåndteringsmetoder, såsom mindfulness, dyb vejrtrækning og progressiv muskelafslapning, kan hjælpe med at reducere stress og angst, som ofte er udløsere for kokainmisbrug.

Find en hobby

At finde nye hobbyer og interesser kan være med til at erstatte den tid og energi, som tidligere blev brugt på at søge og bruge kokain. Aktiviteter som kunst, musik, sport eller frivilligt arbejde kan give mening og tilfredsstillelse og hjælpe med at opbygge et stærkere fundament for bedring.

Ved at arbejde på at forbedre kommunikationsfærdigheder og opbygge sunde relationer, kan personer i bedring få den sociale støtte, der er nødvendig for at opretholde en stoffri livsstil.

Forberedelse på at håndtere tilbagefald er en vigtig del af bedringsprocessen. At identificere personlige udløsere og udarbejde en nødplan for at håndtere dem kan hjælpe med at mindske risikoen for tilbagefald og øge chancerne for en vellykket bedring på lang sigt.

Ofte stillede spørgsmål om kokain:

Hvad er kokain?

Kokain er et rusmiddel, der er udvundet af kokaplanten, og som efterfølgende er blevet kemisk behandlet. Det er et euforiserende stof, hvor risikoen for afhængighed er meget høj.

Hvad gør kokain ved kroppen?

Kokain skaber en kemisk reaktion i hjernen, der giver en høj lykkefølelse. Lykkefølelsen er markant højere end vi kender det fra naturlige metoder til at opleve lykkefølelsen, hvilket er en af årsagerne til, at kokain er yderst vanedannende.

Hvor lang tid kan kokain spores?

Kokain kan typisk spores i blodet i 1-3 dage efter, kokainen er indtaget.

Hvor farligt er kokain?

Kokain er yderst farligt, da der er stor risiko for afhængighed. Derudover er der en del bivirkninger, som kan give problemer med hjerte, hjerne og andre organer. Ved for stort forbrug er der risiko for overdosis, som kan have døden til følge.

Hvad koster kokain?

Prisen for 1 gram kokain ligger ofte på 200-600 kroner. Prisen afhænger dog især af kvaliteten, og hvor rent det er.

Hvordan laver man kokain?

Fremstillingen af kokain starter med kokaplanten, der også betegnes kokainplanten. Kokain laves ved at høste bladene fra kokainplanten, hvorefter bladene går igennem en kemisk bearbejdning, der trækker kokainen ud af bladene.

Hvad er kokain lavet af?

Kokain er lavet af kokaplanten, som typisk vokser i Sydamerika. Bladene fra planten blandes sammen med skrappe kemikalier, der er med til at trække kokainen ud af bladene, således at det fremstår i en mere ren udgave.

Hvordan får man kokain ud af kroppen?

Der findes ikke nogen mirakelkur. Kroppen sørger selv for at udskille kokainen, og det tager den tid, det tager.

Hvornår er man afhængig af kokain?

Man er afhængig af kokain, når man hele tiden har en trang og det er svært at finde lykken i sit liv uden kokain.

Er der kokain i cola?

Før 1903 indeholdt cola 9 gram kokain i en flaske. Det gør de ikke længere. Der benyttes stadig blade fra kokaplanten, men de er forarbejdet således, at de er helt kokainfrie.