Diazepam: Misbrug og afhængighed
Vi tilbyder professionel behandling
Få hjælp i dag
Hvad er Diazepam?
Diazepam er i familie med benzodiazepiner og har en beroligende virkning, når det bliver indtaget. Det anvendes for at berolige ved angst og uro, men også ved abstinenser efter alkoholmisbrug.
Stoffet medfører en risiko for afhængighed, især når dosis og behandlingstiden øges.
Diazepam kan ikke købes som håndkøb, men det kan fås på recept, hvis det ordineres af lægen. Det sælges bl.a. som Valium og Stesolid og findes både som tabletter, stikpiller, rektalvæske (indføring i endetarmen) og injektionsvæske (indsprøjtning i muskel eller blodåre).
Hvordan virker Diazepam på kroppen?
Diazepam har en beroligende effekt, fordi stoffet skaber en følelse af sløvhed og får musklerne til at slappe af. Stoffet virker ved at binde sig til GABA-receptorer i hjernen og på den måde hæmme de nerveimpulser, der er med til at fremkalde angst og uro. Dermed har stoffet en beroligende virkning.
Virkningen ved Diazepam indtræder efter 15-30 minutter ved tabletter og allerede efter få minutter ved en indsprøjtning – og den er kraftig. Halveringstiden er i gennemsnit to til fem døgn (lidt længere ved overvægtige), og stoffet er derfor lang tid om at forsvinde fra kroppen.
Lad os hjælpe
Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt.
Hvilke bivirkninger er der ved diazepam?
De mest almindelige diazepam-bivirkninger er følgende:
- sløvhed
- abstinenser
- træthed
- besvær med at styre arme og ben
- langsomme bevægelser
- rysten
- forvirring.
Kilde: min.medicin.dk
Når man bruger diazepam eller andre benzodiazepiner, kan man allerede efter nogle få uger udvikle en form for tolerance. Det betyder, at man bliver nødt til at øge indtaget for at få den samme effekt. Det kan ende med en overdosis og en diazepam-afhængighed, da hjernen vænner sig til at skulle bruge stoffet for at kunne slappe af.
Hvis det udvikler sig til en afhængighed, er der mange, der kombinerer stoffet med alkohol for at få en endnu ”bedre” virkning. Det kan desværre udvikle sig til en ond cirkel. Heldigvis er der gode muligheder for at blive helbredt for afhængigheden.
Læs også: Kom ud af dit stofmisbrug
Hvad bruger man diazepam til?
Diazepam bruges typisk til behandling af:
- angst
- panikanfald
- søvnløshed
- krampeanfald
- muskelspasmer
- rastløshed
- akutte alkoholmisbrugsabstinenser
- spasticitet.
Da der er en stor risiko for afhængighed af medicinen, bør den kun anvendes i en kort periode. Hvis medicinen anvendes i for lang tid, er der en stor risiko for tilvænning og på sigt afhængighed.
Følg altid lægens anbefalinger.
Læs også: Få behandling mod medicinmisbrug
Valium og Diazepam
Diazepam og Valium er faktisk det samme lægemiddel. Diazepam er det generiske navn for stoffet, mens Valium er et varemærke eller handelsnavn, der er blevet markedsført af bestemte farmaceutiske virksomheder.
Diazepam/Valium er en type medicin, der tilhører en klasse af lægemidler kendt som benzodiazepiner. Det bruges til at behandle en række tilstande, herunder angst, alkoholabstinenssyndrom, benzodiazepin-udtrækningssyndrom, muskelkramper, søvnløshed og uroede ben. Det kan også bruges til at behandle visse typer anfald og til at inducere hukommelsestab under visse medicinske procedurer.
Bemærk dog, at selvom Diazepam og Valium er det samme lægemiddel, kan forskellige mærker af diazepam have forskellige bindemidler og fyldstoffer. Dette kan potentielt påvirke, hvordan lægemidlet absorberes og metaboliseres i kroppen, hvilket i sjældne tilfælde kan føre til forskelle i effektiviteten af lægemidlet.
Få hjælp til behandling af et misbrug af diazepam
Har du brug for hjælp til afvænning? Eller måske en, du kender? Hos Alfa Fredensborg tilbyder vi hjælp til både nedtrapning og afvænning, så du eller en af dine nærmeste kan få den rette hjælp. Det kan både være i form af ambulant behandling, hvor brugeren kan bo hjemme under forløbet. Eller det kan være i form af døgnbehandling, hvis der er tale om en voldsom afhængighed.
Du kan altid ringe til os for at få svar på dine spørgsmål om medicinen, og hvis du ønsker råd og vejledning. Vi står klar til at hjælpe dig igennem hele processen.