Alkoholabstinenser: symptomer og håndtering

Mange mennesker tænker, at de ”bare” kan holde op med at drikke.

Men hvis man har haft et stort misbrug af alkohol, så kan alkoholabstinenser vanskeliggøre denne beslutning.

Desuden kan ”en kold tyrker” medføre risiko for kramper og udvikling af delirium tremens.

Alkoholabstinenser få hjælp i dag

Hvad er alkoholabstinenser?

Abstinenser opstår først når man har drukket gennem længere tid, og de føles yderst ubehagelige med rysten i kroppen, svedeture og dårlig mave, da hjernen reagerer på den manglende alkoholtilførsel.

Alkoholabstinenser har ofte en varighed på 2 til 5 dage. Hvis du har disse symptomer skal du have medicinsk behandling, og du bør straks søge hjælp.

Alkoholabstinenser er en samlebetegnelse for flere forskellige former for symptomer, der kan opstå, hvis mennesker med et stort alkoholforbrug nedsætter – eller helt ophører med – deres alkoholforbrug.

De akutte alkoholabstinenser opstår oftest i de første tre døgn fra alkoholindtaget er ophørt. Man kan i den efterfølgende periode opleve såkaldt ”postakutte abstinenser”. Det er en tilstand, hvor man kan opleve emotionel ustabilitet, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og initiativløshed.

Som hovedregel er sværhedsgraden af de fysiske abstinenser afhængig af, hvor meget personen har drukket før nedtrapning af alkohol påbegyndes eller alkoholforbruget helt stoppes, og graden af afhængighed personen har udviklet.

Læs også: Alkoholafvænning

Typiske symptomer på alkoholabstinenser

Abstinenser efter alkoholmisbrug af første grad er kendetegnet ved, at borgeren sveder, ryster, har indre uro og søvnforstyrrelser. Desuden er tilstanden kendetegnet ved høj puls samt let blodtryks- og temperaturforhøjelse.

For det første gør ubehandlede symptomer af alkoholabstinenser beslutningen om at blive ædru vanskelig, da ubehaget kan være voldsomt.

Manglende abstinensbehandling kan desuden øge risikoen for, at abstinenssymptomer i fremtiden bliver værre samt øge risiko for kramper og alkohol delirium.

Fysiske symptomer:

  • Rystelser (tremor): Dette kan ofte ses som skælv i hænder eller andre kropsdele.
  • Svedeture: Overdreven svedproduktion, selv når der ikke er nogen åbenlys grund som varme eller fysisk aktivitet.
  • Kvalme og opkast: Maveproblemer er ofte et kernetegn.
  • Hovedpine: Hyppige eller vedvarende hovedpine kan forekomme.
  • Hjertebanken: Dette kan opleves som en hurtig eller uregelmæssig puls.
  • Kramper: I alvorlige tilfælde kan abstinenser føre til store krampeanfald.

Psykiske symptomer:

  • Angst og indre uro: En gennemtrængende følelse af nervøsitet eller bekymring, der er svær at ryste af.
  • Irritabilitet: Små ting kan udløse frustration eller vrede.
  • Depression: Følelser af tristhed eller håbløshed kan blive mere udtalt under abstinenser.
  • Forvirring eller desorientering: Evnen til at tænke klart kan blive påvirket.
  • Hallucinationer: I alvorlige tilfælde kan personen opleve at se eller høre ting, der ikke er virkelige.

Søvnforstyrrelser:

  • Insomni: Vanskeligheder ved at falde i søvn eller forblive sovende.
  • Mareridt: Intensiv eller dårlig drømmeaktivitet kan forstyrre nattesøvnen.

Det er meget vigtigt, at pårørende og professionelle overvåger disse symptomer på abstinenser nøje, da de kan indikere behovet for øjeblikkelig abstinensbehandling.

Ønsker du at tale med en professionel alkoholrådgiver om fx abstinensbehandling? Ring til os hele døgnet på +45 48 40 40 60 eller send os en anonym besked her.

Behandling af alkoholabstinenser er vigtig

Alkoholabstinenser bør behandles med medicin til behandling af abstinenssymptomer (oftest benzodiazepiner i pilleform) og doseres af sundhedsfagligt personale, som sørger for, at patienten har en tilstrækkelig mængde af abstinensmedicin til rådighed.

Lider du af alkoholisme, kan du få abstinensbehandling ambulant, men ellers er der også mulighed for afrusning og alkohol afvænning i døgnregi på Alfa-Fredensborg.

Formålet med behandlingen af abstinenssymptomer er at bringe borgeren til ro og nedsætte risikoen for kramper og delirium tremens.

Når denne tilstand er opnået, kan den egentlige terapeutiske tilbagefaldsforebyggende behandling opstartes. Hvis man er indlagt i døgnbehandling, bør man give sig selv god tid og helst blive dér minimum en måned.

Hvad er delirium tremens?

Der findes to former for delirium tremens: truende delirium og delirium tremens.

Truende delirium omfatter symptomer på simpel abstinenstilstand samt hallucinationer på syn, hørelse eller begge dele. Hallucinationerne kan være alt fra illusioner, fx periodiske oplevelser af lysglimt og støj, til mere vedvarende hallucinationer, hvor patienten ser syner og hører stemmer.

Hvis man ikke behandler abstinenssymptomerne, er der risiko for, at patienten kan udvikle delirium tremens, som er den mest alvorlige komplikation.

Delirium tremens, også kendt som alkoholisk delirium, er en alvorlig og potentielt livstruende tilstand, der kan opstå hos personer, som gennem længere tid har haft et kraftigt alkoholforbrug og derefter pludselig stopper eller reducerer indtagelsen. Symptomerne på alkoholisk delirium kan omfatte:

  • Rystelser eller skælven: Dette er ofte det første tegn på delirium tremens og kan være mest udtalt i hænderne.
  • Angst og uro: Personen kan blive ekstremt ængstelig, irritabel og rastløs.
  • Søvnproblemer: Søvnløshed og mareridt er almindelige symptomer.
  • Forvirring og desorientering: Den berørte person kan have svært ved at tænke klart, være desorienteret og have hukommelsesproblemer.
  • Hallucinationer: Personen kan se, høre eller føle ting, som ikke er der, såsom insekter krybende på huden eller stemmer, der taler til dem.
  • Svedtendens: Voldsomme svedeture kan forekomme, især om natten.
  • Hurtig hjertefrekvens og højt blodtryk: Hjertet kan begynde at slå hurtigere, og blodtrykket kan stige.
  • Feber: Personen kan udvikle en høj feber.
  • Kramper og anfald: Alvorlige tilfælde af delirium tremens kan føre til krampeanfald.

Behandling er vigtig ved delirium tremens

Delirium tremens er en alvorlig tilstand, der kræver øjeblikkelig medicinsk behandling og ofte indlæggelse på grund af dens potentielle farlighed. På Alfa-Fredensborg sørger vores sundhedspersonale for nøje overvågning af borgerens vitale tegn og yder den nødvendige støttende pleje, ved at anvende effektive afvænningsmetoder.

Lægemidler som diazepam anvendes til at kontrollere abstinenssymptomer og forebygge kramper, mens tilskud af vitaminer som tiamin hjælper med at forhindre alvorlige komplikationer som Wernicke-Korsakoff syndrom.

Korrekt og hurtig behandling kan reducere dødsrisikoen betydeligt, selv ved høje promille-niveauer. Selvom delirium tremens kun rammer under fem procent af dem, der oplever alkoholabstinenser, er det en kritisk tilstand, der kræver opmærksomhed.

Alfa-Fredensborg har i over 20 år formået at undgå dødsfald under afrusning, hvilket vidner om vores effektive behandlingsmetoder og samarbejde med lokale hospitaler.

Går du med tanker om, om du har alkoholabstinenser, eller er du pårørende til en afhængig?

Hos Alfa-Fredensborg får du hjælp af professionelle alkoholrådgivere.

Ring til os hele døgnet på +45 48 40 40 60.

Symptomer på delirium

  • Almindelige abstinenssymptomer: Rysten, angst og svedtendens er ofte de første tegn på en simpel abstinenstilstand.
  • Hallucinationer: Patienter kan opleve visuelle, auditive eller taktile hallucinationer, som kan være meget skræmmende og forvirrende.
  • Bevidsthedsplumring: Der kan opstå desorientering, hvor patienten mister fornemmelsen af tid og sted.
  • Psykomotorisk hæmning: Bevægelse og reaktioner kan blive langsommere og ukoordinerede, hvilket påvirker patientens evne til at fungere normalt.
  • Kritisk tilstand: Delirium tremens kræver øjeblikkelig medicinsk indgriben for at sikre patientens sikkerhed og stabilitet.
  • Behandlingsfokus: Lindre symptomer og forhindre komplikationer gennem professionel overvågning og pleje.

Læs også: Hvornår er man alkoholiker? Test dig selv

Vi tilbyder professionel hjælp

Har du selv brug for hjælp til at håndtere et misbrug af hash, alkohol, stoffer eller medicin,.

Eller har du brug for hjælp til en, du kender, som er misbruger, så kontakt os helt anonymt og vi hjælper dig videre i processen.

Telefonen er åben døgnet rundt, og kan altid sende os en besked her.

Støtte til pårørende

Når en nær person kæmper med alkoholabstinenser, kan familien og vennerne også føle sig magtesløse og overvældede. Det er vigtigt at forstå, at støtte er vital både for den berørte person og deres nærmeste.

Pårørende spiller en kritisk rolle i helingsprocessen, men de skal samtidig passe på sig selv for at kunne yde støtte og forståelse.

Alfa-Fredensborg tilbyder rådgivning og støtte til pårørende, der hjælper dem med at navigere i den svære tid omkring alkoholmisbrug.

Professionelle rådgivere giver indsigt i afhængighedens dynamik og tilbyder værktøjer til at håndtere de følelsesmæssige udfordringer.

Alfa-Fredensborg opfordrer pårørende til at søge hjælp og vejledning for at sikre både deres egen og den afhængiges heling og genopbygning.

Ofte stillede spørgsmål omkring alkoholabstinenser

Hvor lang tid har man abstinenser efter alkohol?

Abstinenser efter alkohol kan variere, men de akutte symptomer varer typisk i 2 til 5 dage. Dog kan nogle psykiske symptomer som angst og depression vare længere og kræve yderligere behandling.

Hvad er symptomerne på abstinenser?

Symptomer på alkoholabstinenser kan være både fysiske og psykiske og inkluderer rystelser, svedeture, kvalme, hovedpine, hjertebanken, angst, irritabilitet, depression, forvirring og hallucinationer. Søvnforstyrrelser som insomni og mareridt kan også forekomme.

Hvordan reagerer kroppen, når man stopper med alkohol?

Når kroppen ophører med alkoholindtag, gennemgår den en række reaktioner som følge af den pludselige mangel på alkohol, som den tidligere har været vant til.

Det autonome nervesystem bliver øget, hvilket medfører symptomer som rystelser, svedeture og forhøjet puls. Centralnervesystemet, som alkohol har virket dæmpende på, kan nu blive overaktiveret, hvilket fører til angst og irritabilitet.

Hjernen forsøger at genoprette sin kemiske balance, hvilket kan resultere i symptomer som hovedpine, forvirring og hallucinationer, særligt i alvorlige tilfælde.

Hvad er godt mod alkohol abstinenser?

At håndtere alkoholabstinenser kræver professionel lægehjælp samt støtte fra pårørende.

Medicinsk behandling, som ofte inkluderer benzodiazepiner, hjælper med at lindre symptomer og mindske risikoen for komplikationer som kramper og delirium tremens.

Tilskud af vitaminer som tiamin kan også være vigtigt for at forhindre neurologiske skader.