Nedtrapning og afrusning

Bliv afgiftet og afruset af alkohol, stoffer og medicin hos Alfa-Fredensborg.

Vi har tilbudt professionel hjælp til afhængighed i over 20 år.

Nedtrapning og afrusning

Nedtrapning indeholder flere aspekter

  • Afrusning
  • Nedtrapning
  • Stabilisering
  • Omsorgsbehandling
  • Afklaringsforløb

Har du brug for hjælp til nedtrapning? Hos Alfa-Fredensborg står vi klar til at yde professionel støtte til afrusning, nedtrapning og stabilisering.

Vi tilbyder blandt andet hjælp til nedtrapning fra alkohol, opiater og nervepiller.

Med en kombination af erfaring og omsorg sikrer vi, at du får den nødvendige støtte til at navigere gennem denne udfordrende proces.

Læs også: Medicinmisbrug – hvordan det påvirker dig.

Sådan foregår behandling og nedtrapning

Som noget af det første vil vi interviewe dig grundigt om, hvor ofte og hvor meget du indtager stoffer.

Det er vigtigt for lægen at få et klart billede af dit misbrug, da nogle rusmidler kan udligne eller forstærke hinandens virkninger.

Ofte vil der være en medicinjournal fra den visiterende myndighed, som vi arbejder videre med.

De første dage vil fokusere på at stabilisere dig og lindre eventuelle smerter. Vi begynder først nedtrapningen, når du er stabil i din medicindosis.

Individuelt tilpasset nedtrapning

Du har medbestemmelse, når vi planlægger din nedtrapningsplan. Hvis vi vurderer, at det er hjælpsomt, kan du vælge at “standse op” i nedtrapningen og blive på samme dosis i nogle dage.

Det er dog ikke muligt at øge dosis under nedtrapningsforløbet.

Læs også: Hvad er alkoholafrusning?

Har du brug for hjælp?

Har du selv brug for hjælp til at håndtere et misbrug af hash, alkohol, stoffer eller medicin,.

Eller har du brug for hjælp til en, du kender, som er misbruger, så kontakt os helt anonymt og vi hjælper dig videre i processen.

Telefonen er åben døgnet rundt, og kan altid sende os en besked her.

Et godt behandlingsforløb kan tage lang tid

Det er vores erfaring, at et godt behandlingsforløb forudsætter en god og langsom nedtrapning samt terapi, idet vi skønner, at alt for mange mennesker afslutter deres behandling i utide, på grund af den ustabilitet, der følger af en “for hurtig” nedtrapning.

Især nedtrapning af benzodiazepiner foregår derfor med stor omhu, da hjernen er længe om at genopbygge sin naturlige funktion efter (selv kortvarigt) at have været udsat for disse stoffer.

Vi anbefaler derfor ofte en længerevarende nedtrapning af disse stoffer end klienterne selv fornemmer, er det rigtige.

Nedtrapning af alkohol

Nedtrapning af alkohol er en proces, der kræver både tid og tålmodighed.

Mange oplever, at en langsom og kontrolleret nedtrapning er nødvendig for at mindske både bivirkninger samt de fysiske, smerter, og psykiske symptomer, der kan opstå, når man reducerer sit alkoholindtag.

Processen for alkoholnedtrapning

Det er essentielt at påbegynde alkoholnedtrapningen under tilsyn af professionelle, som har erfaring med den komplekse natur af afhængighed.

Først og fremmest foretages en grundig vurdering af alkoholforbrugets omfang og frekvens for at bestemme den mest hensigtsmæssige tilgang.

Herefter udarbejdes en personlig behandlingsplan, der tager højde for dine unikke behov og omstændigheder.

Brug af metadon og risolid

I nogle tilfælde anvendes metadon og risolid som en del af nedtrapningsprocessen for alkohol. Disse medikamenter kan hjælpe med at lindre abstinenssymptomer og gøre overgangen mere håndterbar.

Det er dog vigtigt, at brugen af disse stoffer sker under nøje overvågning af sundhedspersonale for at sikre, at de anvendes sikkert og effektivt som en del af din behandlingsplan.

Se også: Alkoholbehandling hos Alfa Fredensborg

Nedtrapning af lægeordineret medicin

De klienter, som får lægeordineret psykofarmaka kan fortsætte den dosis, der er udskrevet fra lægen.

Vi påbegynder ikke reduktion eller nedtrapning af psykofarmaka uden ønske fra beboeren, og nedtrapning bliver altid planlagt med samarbejdspartnere og under opsyn af vores psykiater.

Dette foregår først, når beboeren er stabil i sit behandlingsforløb.

Det er muligt både at blive nedtrappet og stabiliseret på Alfa-Fredensborg

Nogle gange er formålet med opholdet, at blive stabiliseret på en ønsket dosis metadon eller subutex uden sidemisbrug.

Det er også muligt at blive nedtrappet og stabiliseret, for derefter at blive overført til andre institutioner rundt om i landet.

Vi lægger stor vægt på at holde individuelle samtaleforløb, som et redskab til at bearbejde problemer og følelser, mens beboeren opholder sig i denne sårbare fase af behandlingen.

Vi er i stand til at modtage beboere i et løbende indtag, og vi kan afhente over hele landet med få timers varsel i akutte situationer.

Brug af medicin ved nedtrapning

  • Ved nedtrapning for opiater benyttes Metadon og Subutex.
  • Ved nervepiller benyttes normalt Risolid (benzodiazepiner) som nedtrapningsmedicin.
  • Alkohol bliver ofte medicineret med Klopoxid eller Risolid.

Vores afgiftning har vist sig at være meget effektiv og der er mere end 90 % af klienterne, der gennemfører denne del af behandlingen planmæssigt.

Ofte stillede spørgsmål om nedtrapning og afrusning:

Hvor længe varer abstinenser efter medicin?

Abstinensernes varighed kan variere betydeligt afhængigt af typen af stof, mængden indtaget over tid, samt den individuelle fysiologi og psyke. For mange kan de akutte symptomer begynde at aftage inden for få dage til en uge, mens mere vedvarende symptomer kan strække sig over uger eller endda måneder. Hos Alfa-Fredensborg sørger de for tæt støtte og overvågning gennem hele processen, så hver klient kan komme igennem den på en sikker og så komfortabel måde som muligt.

Hvordan trapper jeg ud af sovepiller?

Nedtrapning af sovepiller bør altid udføres under vejledning af sundhedspersonale. Det er afgørende at reducere indtaget gradvist for at minimere abstinenssymptomer og potentielle risici. Alfa-Fredensborg kan hjælpe med at udarbejde en personlig plan, der sikrer en tryg og effektiv udtrapning. Kontakt dem for at få skræddersyet rådgivning til din situation.

Hvordan trapper man ud af smertestillende?

Nedtrapning af smertestillende bør også udføres med professionel vejledning. Det er vigtigt at reducere doseringen gradvist for at undgå stærke abstinenssymptomer og smerter. Alfabetisk sørger Alfa-Fredensborg for at tilbyde en struktureret plan, som er skræddersyet til hver enkelts behov og helbredssituation, hvilket sikrer en forsvarlig og sikker udtrapning.

Hvor længe varer seponeringssymptomer?

Seponeringssymptomer kan variere i varighed afhængigt af det specifikke lægemiddel og den enkeltes reaktionsmønstre. Nogle kan opleve symptomer i få uger, mens andre kan have vedvarende symptomer, der strækker sig over længere perioder. Hos Alfa-Fredensborg sørger de for at navigere hver klient sikkert igennem denne periode med støtte og overvågning for at sikre den mest komfortable og succesfulde overgang.